dowodzeni twierdzzen ulamki
Nerwicaodnauki:
| | 1 | |
wykaż że jeśli liczby a i b są dodatnie i a+b=3 to ab ≤ 2 |
| |
| | 4 | |
w rozwiazaniach na stronie nagle jest a+b>2
√ab jednak za cholere nei moge zrozumiec skad to
się wzieło, prosze o pomoc
10 cze 16:53
Eta:
(√a−√b)2≥0
a+b−2√ab≥0
a+b≥2√ab
10 cze 16:56
mat: zawsze
| | a+b | |
Jeżeli a,b≥0, to (√a−√b)2≥0, czyli a−2√ab+b≥0, czyli |
| ≥√ab |
| | 2 | |
10 cze 16:57
Mila:
a>0 i b>0
(
√a−
√b)
2≥0 dla każdego a,b dodatniego⇔a−2
√a*b+b≥0
3−2
√ab≥0⇔
3≥2
√ab /
2
9≥4ab
10 cze 16:58
Eta:
W zad. masz dodatkowo założenie,że liczby a i b dodatnie
zatem
a+b>2√ab
10 cze 16:58
mat: a=b=2 [dodatniość nie gwarantuje ,,>". Musiałyby być różne]
10 cze 17:03
Eta: Ok,ok, nie nerwujsis
10 cze 17:04
Nerwicaodnauki: a mozna to zadanie rozwiazac jakos inacze?
10 cze 17:04
mat: Można:
a+b=3, zatem a=3−b
a*b=(3−b)b <−−−narysuj sobie z wykresu widać, że największą wartość przyjmuje dla b=1.5
a*b=1.5*1.5=2.25 [w pozostałych przypadkach mamy ab≤2.,25]
10 cze 17:07
mat: Nie nerwuje
10 cze 17:07
Mila:
II sposób
Zależność między średnią arytmetyczną i średnią geometryczną,
to pewnie
nerwico miałeś na lekcjach.
| a+b | |
| ≥√a*b i równość zachodzi dla a=b |
| 2 | |
10 cze 17:35