matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
Rst123:
Witam! Proszę o pomocy w rozwiązaniu następującego równania różniczkowego e
(
−1/x)*y
3
+ x
2
*y*y'=0 inaczej x
2
*y*(dy/dx)=− e
(
−1/x)*y
3
Będę wdzięczny za wyjaśnienie
10 cze 16:06
jc:
y'
e
−1/x
= −
y
2
x
2
(1/y)' = (e
−1/x
)' 1/y = e
−1/x
+ C
1
y=
e
−1/x
+ C
10 cze 16:48
ford:
funkcja stała y=0 również spełnia równanie
10 cze 16:51