Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć podane całki, po danym obszarze D.
xyz:

Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć podane całki, po danym obszarze D.
int int 1/[(x
2+y
2)
2] dxdy
D: x
2+y
2=4, x<=0, y>=1
Obszar wygląda mniej więcej tak: (patrz rysunek)
Pytanie jak ograniczyć r?
0d 0 do −sqrt(4−rsin@)
10 cze 15:14
jake: .
10 cze 15:23
ads: ?
10 cze 15:26
jc: Całka nie ulegnie zmianie, jeśli obrócimy obrazek o 90 stopni.
x
2+y
2 ≤4, y≥0, x ≥1
x = r cos t
y = r sin t
0 ≤ t ≤ π/3
| | r dr | |
całka = ∫0π/3 dt ∫21/cos t |
| |
| | r4 | |
| | 1 | |
= |
| ∫0π/3 [cos2t − 1/4 ] dt = .... |
| | 2 | |
10 cze 15:41
xyz: to w takim razie nie powinno być 0≤t≤π/2 ?
10 cze 15:50
jc:

Kąt zaznaczony przerywaną linią = 60
o
10 cze 15:55
xyz: No dobra ale przy ograniczaniu r nie powinno być 1/sin t ?
bo mamy prostą y=1
rsint=1 r=1/sin t
10 cze 16:00
jc: Obróciłem i jest cos t (pamiętaj, nie cost). Teraz mamy x ≥ 1 w miejsce y ≥ 1.
10 cze 16:28
xyz:

zgadza, teraz widzę. A czy można przykombinować tak żeby ten obszar zaczął się w środku układu
współrzędnych?
kąt będzie ograniczony w ten sposób:
π/2≤t≤π
a promień:
0≤r≤

no właśnie. Jeżeli we wzorze x
2+y
2=4 zamienię współrzędne na biegunowe to wychodzi mi
r
2=4
10 cze 16:34
jc: Mógłbyś początek biegunowego układu współrzędnych umieścić
na okręgu, w szczególności na końcu zielonego pola.
Wydaje mi się, że każde inne położenie da nieprzyjemne rachunki.
10 cze 16:45