planimetria zadanie otwarte trójkąt
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc w zadaniu. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 3 cm i 4
cm oblicz sinus kąta jaki tworzy wysokość
opuszczona na przeciwprostokątną z najkrótszym bokiem tego trójkąta. Który to jest kąt którego
mam obliczyć sinus i dlaczego
ten a nie inny
10 cze 13:11
wredulus_pospolitus:

ten kąt
10 cze 13:13
wredulus_pospolitus:
masz podane
kąt jaki tworzy WYSOKOŚĆ (długości 'x') z najkrótszym bokiem (czyli o długości '3')
10 cze 13:14
Nikto0: A jakiś sposób na rozwiązanie tego zadania?
10 cze 13:33
janek191:
P = 0,5*3*4 = 6
P = 0,5*5*x = 2,5 x = 6
| | x | | 2,4 | | 24 | | 4 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 30 | | 5 | |
| | 16 | | 9 | |
sin2 α = 1 − cos2 α = 1 − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | |
10 cze 13:41
Nikto0: A z wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego która dzieli przeciwprostokątną na
odcinki
też da się to wyliczyć? albo z podobieństw trójkątów?
10 cze 13:50
ite:
| | ab | |
Możesz obliczyć tę wysokość ze wzoru x=hc= |
| , c − przeciwprostokątna, a,b − |
| | c | |
przyprostokątne. Wzór jest w tablicach maturalnych.
A potem wyliczyć sin α, niewiele się to różni od sposobu
janka.
10 cze 14:02
Nikto0:

| | x | | 3 | |
czy nie z podobieństw trójkątów ja tak robiłam sinα= |
| = |
| |
| | 3 | | x+y | |
10 cze 14:21
ite: | | 3 | |
Możesz liczyć z podobieństwa trójkątów sin α = |
| najszybciej. |
| | x+y | |
| | x | |
Z zależności sin α = |
| więcej liczenia: musisz najpierw wyliczyć hc − wysokość |
| | 3 | |
opuszczoną na przeciwprostokątną, a potem x np. z tw.Pitagorasa.
10 cze 14:52
10 cze 14:56
ite:
Zauważenie, że szukany kąt α ma taką samą miarę jak kąt pomiędzy dłuższą przyprostokątną a
przeciwprostokątną w wyjściowym Δ, jest najkrótszym sposobem znalezienia rozwiązania. Po co
jeszcze dalej coś liczyć?
10 cze 15:14
Nikto0: w celach edukacyjnych
10 cze 15:23
Nikto0: To co jest źle?
10 cze 15:36
ite: słuszny cel

h
c=2,4 (z wyliczeń
janka) a nie 4
10 cze 15:38
ite: źle odczytałam drugie równanie, tam jest h2 a nie 42
10 cze 15:40
Nikto0: Czyli co z tym zadaniem? bo nie rozumiem
10 cze 15:44
Bleee:
| | 3 | |
Tak... Można było pokazać z podobieństwa trójkątów że sinα = |
| |
| | 5 | |
10 cze 15:48
Nikto0: ale z tym sposobem w linku
10 cze 15:48
ite: | | 9 | | y2 | |
zupełnie nie wiem, skąd się wzięło |
| = |
| |
| | 16 | | x2 | |
10 cze 15:49
Nikto0: po podzieleniu tak nie można robić?
10 cze 15:50
ite: ? ? ?
nie ma prawa wyjść taki ułamek
10 cze 15:51
Nikto0: dzielę 16/9 dzielę h2 przez h2 i y2 przez x2
10 cze 15:52
10 cze 15:54
Nikto0: i 16 przez 9
10 cze 15:55
ite: 15:54 nic nie da się uprościć !
10 cze 15:56
Nikto0: to jak to zrobić?
10 cze 15:57
ite: Nie mam już czasu tego pisać, zaraz muszę wychodzić. Może ktoś to wyjaśni.
10 cze 15:58
Nikto0: ok.Dzięki.
10 cze 16:00
Nikto0: Pytanie do innych czy kiedykolwiek mogę tak podzielić w układach równań?
10 cze 16:12
Mila:

ΔCDB∼ΔACB
|AB|=5
10 cze 16:47