matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kongruencje liniowe
Ola:
Jak rozwiązuje się kongruencje liniowe? np. 19 x≡ 3 (mod 7)
10 cze 11:39
Mila:
19 x≡ 3 (mod 7) 14x+5x≡3(mod7) 5x≡ 3 (mod 7) 5*1≡5(mod7) 5*2=10≡3(mod7) x
0
=2 x=7k+2
10 cze 16:51