Przekształcenia wykresów funkcji
Łukasz: Jak otrzymać obraz funkcji np y=2x+3 w izometrii Sy=x?
9 cze 21:34
iteRacj@: Czy Sy=x to symetria względem prostej y=x?
9 cze 21:48
Łukasz: No właśnie tego nie wiem. Wiem, że Sy to symetria względem osi Y i tyle a tego przekształcenia
nie znam.
Mówisz, że to może być przekształcenie względem y=x?
9 cze 21:52
iteRacj@: Nie wiem, może ktoś inny wie, co ten zapis oznacza.
9 cze 22:04
Łukasz: Będziesz masz rację. Po prostu znak równości był na innym poziomie zamiast w indeksie dolnym i
to mnie zmyliło. To będzie przekształcenie przez prostą
y=x. Dziękuję za pomoc
9 cze 22:11
Eta:
y=2x+3
y=x
w S
y=x : x
'=y i y
'=x
to x
'=2y
'+3
2y
'=x
'−3'
y=(x−3)/2
9 cze 22:52
Mila:

k: y=2x+3
Przekształcenie:
dla dowolnego P(x,y) płaszczyzny
P'(x',y') − obraz w symetrii względem prostej y=x
wsp. P' są następujące.
x'=y i y'=x
x'=2*y'+3
x'−3=2y'
−−−−−−−−−−
============
9 cze 22:56
Eta:
9 cze 22:58