Macierz przekształcenia
kasia: Dobry wieczór!
Niech A będzie macierzą przekształcenia f w bazach B, C (różne od baz kanonicznych) w R3.
Co otrzymamy w wyniku wymnożenia macierzy przez dowolny wektor?
Bo, gdyby B i C, były bazami kanonicznymi, to wszystko jasne.
Ale w takim przypadku? Czy to w ogóle ma jakiś sens?
9 cze 21:24
kasia: Trochę doczytałam i to jednak ma sens

Teraz za to mam inne pytanie. Jeżeli mam dowolny wektor z R
3 v=[x,y,z]
oraz
A * v = w (w to wektor, A to wcześniejsza macierz).
To czy v i w są wektorami w bazie kanonicznej?
Chodzi mi o to czy przypadkiem w nie będzie jakimś "dziwnym" wektorem przez to, że B i C nie są
kanoniczne.
Np. gdy C=(α,β,γ) to czy wtedy w=[a,b,c] nie będzie tak naprawdę wektorem w=α*a+β*b+c*γ).
9 cze 22:17