liczba niewymierna
Skoczek : Udowodnij ze liczba
3√5 jest liczba niewymierna
jesli zapisze tak jak np dla liczby
√2
p
3= 5q
3
Jaki tutaj mam wysnuc wniosek?
9 cze 19:09
Adamm:
13 = 1, ale już 23 = 8
9 cze 19:16
Adamm:
tak, dla sześcianów to też działa
9 cze 19:17
Adamm:
no i dalej, czy 4√11 jest wymierna? może
9 cze 19:18
Skoczek : Dziekuje Adammie.
To byla druga czesc zadania
Natomiast w pierszej bylo obrac kila liczb natiralnych n i trzeba bylo rozlozyc na czynniki
piersze liczby n , n3 i 5n3
Juz wiem jaki wysnuc wniosek .
9 cze 19:26