Dziedzina funkcji
Jadwigas: Wyznaczyć dziedzinę funkcji określonej wzorem (proszę wyjaśnić jak to zrobić, nie mam żadnego
pojęcia, wygląda na niemożliwe
√23x2x−1 − 14 +log(x2− g)
9 cze 19:08
iteRacj@: co jest pod pierwiastkiem? zapisz to może osobno
9 cze 19:16
Jadwigas: | | 3x | | 1 | |
Pod pierwiastkiem 2 do potęgi |
| − |
| , tylko 1/4 nie do potęgi |
| | 2x−1 | | 4 | |
9 cze 19:37
iteRacj@:
2x−1≠0
x
2−g>0
chyba dobrze odczytałam ...
9 cze 19:49
iteRacj@:
Takie są warunki, spróbuj rozwiązać te nierówności.
Liczba logarytmowana to różnica x2 i parametru g?
9 cze 19:52
Skoczek : | | 1 | |
23x/2x−1≥2−2 bo |
| = 2−2 |
| | 4 | |
to dokoncz
oraz
x
2−9>0
to juz latwe
potem czesc wspolna
Prosze policz .
9 cze 19:52
Skoczek : oczywiscie 2x−1≠0 zapomnialem o tym
9 cze 19:53
Jadwigas: A co z nierównością z parametrem g?
10 cze 10:15
Jadwigas: | | 3x | |
I ta nierówność |
| ≥−2 |
| | 2x−1 | |
Dobrze zrobiłam? Nie wiem jak dalej
10 cze 10:23
Jadwigas: Jest tu ktoś?
10 cze 10:26
ite:
10:23 Najpierw trzeba rozwiązać 2x−1≠0,
| 7x−2 | |
| ≥0 można rozwiązać na kilka sposobów. Np. pomnożyć stronami przez (2x−1)2 . |
| 2x−1 | |
10 cze 11:10
ite:
10:15 x2−g>0 Jest to nierówność kwadratowa, a=1 → ramiona paraboli skierowane do góry.
Możesz policzyć wyróżnik albo rozpatrywać przypadki: g<0, g≥0.
10 cze 11:19
Skoczek: Wydaje mi sie ze tam jednak ma byc 9 a nie g
10 cze 12:17
ite: Tylko Jadwiga widziała ten zapis w oryginale, jeśli pyta o parametr, to chyba nie ma tam
dziewiątki. Ciekawe z jakiego poziomu nauczania są te zadania.
10 cze 12:28
Skoczek: Iloraz ma taki sam znak jak iloczyn
(7x−2)(2x−1)≥0
14x
2−7x−4x+2≥0
14x
2−11x+2≥0
Δ= 121−112=9
10 cze 12:31
Skoczek: Jadwiga pytala o korepetycje w Lodzi.
10 cze 12:33
Skoczek: Jesli nie liceum to Pani Jadwiga moze byc juz troche wiekowa i jest na studiach dla pracujacych
.
Wiem z opowiadan ze pracodawcy nieraz tego wymagaja od pracownikow .
10 cze 12:38
ite:
Też jestem wiekowa (bardzo), ale nie mieszkam w Łodzi. Te rzeczy nie muszą się łączyć : )))
10 cze 12:42
Skoczek: Zgadza sie

Z wiekiem kobieta staje sie piekniejsza
Ale skoro Jadwiga pyta o takie rzeczy to ma problem
10 cze 12:47
Skoczek: Wiec dobrze byloby zeby sie jednak odezwala skoro oczekuje pomocy .
10 cze 12:53
ite: Skoczek jeśli można zgłosić uwagę do rozwiązania z 12:31
Masz na początku postać iloczynową wielomianu. Czyli widzisz jakie są miejsca zerowe.
Po co wymnażając, przechodzić do postaci ogólnej i liczyć wyróżnik a potem miejsca zerowe?
10 cze 13:01
ite: | | 1 | |
No i pytanie czy |
| na pewno należy do zbioru rozwiązań. |
| | 2 | |
10 cze 13:05
PW: Widocznie należy do sekty Wielbicieli Delty Naszej Kochanej.
10 cze 13:05
ite: Czas się nawrócić ...
10 cze 13:07
Skoczek: Tak
ite masz calkowita racje

Ja tez jestem troche wiekowy i nie przemyslalem tego .
dziekuje za zwrocenie uwagi
10 cze 13:07
ite: ... na inne sposoby znajdowania miejsc zerowych.
10 cze 13:08
Skoczek: No ite nie nalezy ale to wyjdzie gdy rozwiaze warunek 2x−1≠0
10 cze 13:10
Skoczek: A tak powaznie ite dlaczego chcesz mnie nawracac?
10 cze 13:14
ite: | | (7x−2) | |
Zamiast |
| ≥0 można napisać (7x−2)(2x−1)≥0 tylko dodając warunek x≠1/2. Chodziło |
| | (2x−1) | |
mi o to że, taki warunek musi być od razu dodany i uwzględniony w rozwiązaniu.
10 cze 13:17
ite: Na tym forum wszyscy Wielbicieli Delty Naszej Kochanej są nawracani na inne sposoby znajdowania
miejsc zerowych funkcji kwadratowej.
10 cze 13:20
Skoczek: No tak

Z tego wynika ze ja tez musze sie jeszcze duzo uczyc
10 cze 13:21
Skoczek: Bede staral sie w miare moich mozliwosci znajdowac inne sposoby
10 cze 13:24