Oblicz stosunek długości każdego z boków przyległych do kąta alfa.
AS: Długości boków trójkąta, którego jeden z kątów ma miarę alfa=120 stopni, tworzą ciąg
arytmetyczny. Oblicz stosunek długości każdego z boków przyległych do kąta alfa do długości
boku leżącego na przeciwko tego kąta.
9 cze 18:23
Mila:

a−r>0, a>0
1) (a+r)
2=(a−r)
2+a
2−2*(a−r)*a cos 120
2a
2−5a*r=0⇔ a*(2a−5r)=0
2)
| | 3 | | 5 | | 7 | |
a−r= |
| r, a= |
| r, a+r= |
| r− długości boków |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
========================
posprawdzaj rachunki
9 cze 20:12