Wyznacz y.
jotbik: Punkty A=(8,y) B=(−4,3) i C=(2, −9) są współliniowe. Wyznacz y.
9 cze 18:19
iteRacj@: Punkty A,B,C będą współliniowe, jeżeli pkt A będzie należeć do prostej BC.
9 cze 18:26
jc: np. tak
A=tB+(1−t)C
8=−4t+2(1−t)
6=−6t, t=−1
A=−B+2B
y=−3+2*(−9)=−21
9 cze 18:28
iteRacj@:
jc możesz wyjaśnić, dlaczego (1−t) ?
9 cze 18:50
jc: t → A=C + t(B−C) = tB + (1−t)C
Równanie parametryczne prostej przechodzącej przez C, B.
9 cze 18:54
iteRacj@: dziękuję : )
9 cze 18:56
janek191:
→
BC = [ 6, − 12]
→
AB = [ − 12, 3 − y ] = k*[ 6, − 12 ] ⇒ k = − 2
3 − y = 24
y = − 21
======
9 cze 22:44