Wyznacz długość ramienia trapezu oraz cosinus kąta między przekątną a ramieniem
AS: W trapez równoramiennym wpisano okrąg o promieniu r. Punkty styczności dzielą ramiona trapezu w
stosunku 2:3. Wyznacz długość ramienia trapezu oraz cosinus kąta między przekątną a ramieniem.
9 cze 18:17
Bogdan:
AS−ie
dla kogo to zadanie

?
9 cze 22:10
Mila:

1)ABCD− trapez równoramienny , okrąg wpisany w trapez
2) ΔBOC− Δprostokątny
Z własności wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną
r
2=2x*3x⇔r
2=6x
2⇔r=x
√6
i
==============
3) W ΔAED:
|AE|=x
|DE|=2r=2x
√6
4) W ΔABD:
|EB|=5x
DB
2=(5x)
2+(2x
√6)
2
DB
2=25x
2+4*6x
2=49x
2
|DB|=7x
AB
2=AD
2+DB
2−2*AD*DB*cosδ
(6x)
2=(5x)
2+49x
2−2*5x*7x*cosδ
36x
2=74x
2−70x
2 cosδ
−38=−70cosδ
==============
9 cze 22:17
Eta:
"dla kogo"? ......np: dla
Mili
9 cze 23:02
Mila:
As nie wrócił jeszcze z randki
9 cze 23:08