???
xxxxxxx: Jeżeli mamy odwzorowanie f: R3 −> R4 oraz wzór 3=dim R3 = dim ker f + dim im f, a dim im
f=R4=4, to przecież to nie ma sensu?
9 cze 16:54
xxxxxxx: Czy jest możliwe żeby istniało odwzrowanie Rn−>Rn+1?
9 cze 17:06
jc: f − przekształcenie liniowe, dim im ≤ 3.
Obraz (inaczej zbiór wartości) to nie to samo co przeciwdziedzina.
Przykład.
R2 →R3, (x,y) →(x,0,0)
Obrazem jest prosta (wymiar 1).
Jądrem jest prosta (wymiar 1)
Wymiar R2 to 2.
2=1+1.
9 cze 17:16
Adamm:
Macierz m x n gdzie m>n nie może mieć pełnego rzędu.
9 cze 17:23
jc: f(a,b)→ax+b ∊R[x]
Wymiar jądra = 0
Wymiar obrazu = 2
Wymiar dziedziny = 2
Wymiar przeciwdziedziny = ∞
Macierzy raczej nie napiszemy (przynajmniej w tym zwykłym znaczeniu).
9 cze 17:30
xxxxxxx: jeżeli f: V−>W, to izomorfizm ma szansę istnieć wyłącznie, gdy dim V= dim W, tak? Ale nie każde
odwzorowanie, gdzie dim V=dim W jest izomorfizmem?
9 cze 19:25
xxxxxxx: chodziło mi o monomorfizm
9 cze 19:27
xxxxxxx: a epimorfizm może być wtedy, gdy dim V≤dim W?
9 cze 19:32
xxxxxxx: * a epimorfizm może być wtedy, gdy dim V≥dim W?
9 cze 19:34
xxxxxxx: a monomorfizm, gdy dim V≤dim W?
9 cze 19:35
xxxxxxx: co ja gadam xDD
epimorfizm, gdy dim W=dim im f,
monomorfizm, gdy dim V≤dim W (wtedy może istnieć monomorfizm),
izomorfizm, gdy dim V= dimW

Przepraszam, to juz zmeczenie. Teraz chyba jest ok...
9 cze 20:04
xxxxxxx: Ale z tego, że dim V= dimW nie możemy od razu wywnioskować, że to izomofrizm? (tutaj nie ma
rownowaznosci, prawda?)
9 cze 20:07
Adamm:
Zastąp sobie słowa
'wymiar' przez 'liczność'
'epimorfizm' przez 'suriekcja'
'monomorfizm' przez 'iniekcja'
'izomorfizm' przez 'bijekcja'
I będziesz miał wszystkie odpowiedzi.
9 cze 22:22