Szereg potęgowy.
Kuba: Szereg potęgowy ∑n=0 ∞ anxn jest rozbieżny dla x=3
a) Co można stwierdzić dla tego szeregu gdy x=−4
b) Wiedząc że lim n→∞ √an (pierwiastek stopnia n) = 14 podaj promień zbieżności tego
szeregu
Nie wiem jak się do tego zabrać. Czy może ktoś opisać jak rozwiązać te dwa podpunkty?
9 cze 14:41
jc: Tw. Istnieje takie R (dopuszczamy ∞), jeśli |x|<R, to szereg jest zbieżny,
a jeśli |x|>R, szereg jest rozbieżny.
Jeśli podana przez Ciebie granica istnieje i jest równa g, to 1/R=g.
W przypadku g=0, przyjmuje się R=∞.
Wnioski. (a) Szereg rozbieżny. (b) R=4.
9 cze 14:50
Kuba: Dzięki
9 cze 14:51