Dwie nieruchome łodzie znajdujące się na jeziorze połączone są długim sznurem. C
Luke: Dwie nieruchome łodzie znajdujące się na jeziorze połączone są długim sznurem. Człowiek
znajdujący się na pierwszej łodzi ciągnie sznur działając siłą F = 50 N. Oblicz prędkość
względną obu łodzi po czasie t = 4 s działania siły. Ciężar pierwszej łodzi wraz z człowiekiem
wynosi Q1 = 2000 N, a ciężar drugiej łodzi Q2 = 800 N. Opory ruchu można pominąć.
9 cze 13:38
jc:
m1a1=−F
m2a2=F
m1=Q1/g
m2=Q2/g
a=a2 − a1
v=at2/2
a1=−F/m1=−gF/Q1
a2=F/m2=gF/Q2
a=gF(1/Q1 + 1/Q2)
Wystarczy podstawić liczby.
9 cze 14:31