Metoda przewidywań
Student: Jakie będzie przewidywanie i dlaczego dla y'' − 4y' + 4y = sin(2x) + e2x ?
Równanie ogólne
yo(x)=C1e2x + C2xe2x
9 cze 13:35
Mariusz:
Korzystasz z superpozycji i dla sin(2x)
przewidujesz Acos(2x)+Bsin(2x)
a dla e2x przewidujesz Cx2e2x
więc całka szczególna jest sumą przewidywań
ys=Acos(2x)+Bsin(2x)+Cx2e2x
9 cze 13:53
Mariusz:
y''−4y'+4y=0
y'=u(y)
y''=u'(y)y'
y''=u'(y)u
u'u−4u+4y=0
u'u=4u−4y
u=zy
u'=z'y+z
| zy | |
| −ln|z−2|=ln|y|+C1 |
| zy−2y | |
i teraz gdybyś chciał wyznaczyć jawną postać u
musiałbyś skorzystać z funkcji nieelementarnej
Korzystając z metod algebraicznych otrzymujesz
y''=4y'−4y
y'=z
z'=4z−4y
y'=z
Macierz układu równań różniczkowych to
4 −4
1 0
i liczysz
y=A
ny
0
9 cze 14:38
Mariusz:
y=Any0 liczysz rozwiązując równania rekurencyjne
W równaniach różniczkowych liczysz
y=eAxy0
9 cze 16:01