Probablistyka
Kliklok: Witam proszę o pomoc z zadaniem
Ciągła zmienna losowa ma rozkład dany wzorem p(x) = Cx2 dla x∊(0,3). Wyznaczyć stałą C,
dystrybuantę, wartość średnią i wariancję.
proszę tylko o podpowiedź jak wyliczyć stałą C, z pozostałymi sobie poradzę
9 cze 11:01
Adamm:
co to jakiś egzamin w niedzielę, czy jak
∫03 p(x) dx = 1 ⇒ C = ...
9 cze 12:08
Kliklok: | | 3 | |
Otrzymałem wynik c = |
| , czy dobrze? |
| | 8 | |
9 cze 14:18
Kliklok:
10 cze 15:08
Adamm:
Powiedziałbym raczej że 1/9
10 cze 15:25
Kliklok: Dlaczego podstawiamy x = 3 jeżeli przedział jest (0,3), czyli 3 chyba nie nalezy
10 cze 17:01
Adamm:
No to co. (0, 3) jest zbiorem otwartym, więc możemy po nim całkować.
A to co się dzieje na brzegach jest zbyteczne.
10 cze 19:09
Kliklok: Dziękuję
10 cze 20:28