matura
smile: w szklance znajdowal sie sok wisniowy zmieszany z woda w proporcjach 1:1. ze szklanki tej
odlano ćwierc zawartosci i dolano wody do pelna. oblicz stezenie soku w szklance.
20 lut 23:47
kajko: x −− ilość wody
y −−− ilość soku
12x+
12y=1
odlano
14(
12x+
12y}
zostało w szklance
12x+
12y−
14(
12x+
12y}=
38x +
38y
dolano
14x −−− wody
to:
38x +
38y+
14x = 1 −− pełna szklanka nowej mieszaniny
58x +
38y= 1
| | 75% | |
38*100%= |
| = 37,5% ..... stężenie soku w szklance |
| | 2 | |
21 lut 00:21
smile: dzieki
21 lut 00:31