Oblicz sumę n początkowych wyrazów
mania123: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu (an), w którym a1=3, a2=33 ,a3=333, a4=333, ...
9 cze 10:50
iteRacj@:
a1=3
a2=33=3+30=a1+30=a1+3*10
a3=333=33+300=a2+3*100
a4=3333=333+3000=a3+3*1000
....
an=an−1+3*10n−1
n=1: 3
n=2: 3 30
n=3: 3 30 300
n=4: 3 30 300 3000
n=5: 3 30 300 3000 30000
....
n 3 30 300 3000 30000 ... 3*10n−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz podsumuj te kolumny
9 cze 12:52
jc: n=5
3+33+333+3333+33333
| | 1 | |
= |
| (9+99+999+9999+99999) |
| | 3 | |
ogólnie
| 1 | |
| (11...11 − n − 1), n+1 jedynek |
| 3 | |
9 cze 13:13
iteRacj@: elegancko i krótko : )
9 cze 13:22