Funkcja
Jadwigas: f(x) = x3−3x2−4xx2−1
Trzeba obliczyć dziedzinę, obliczyłam i wyszło mi D: xєR\{−1,1} (nie wiem czy poprawnie),
Potem trzebaobliczyc granicę na końcach przedziałów określoności,
I znaleźć asymptoty wykresu tej funkcji
9 cze 10:35
iteRacj@:
Ułamki najlepiej zapisywać za pomocą U (a nie u tak jak u Ciebie).
Dziedzina jest poprawna.
9 cze 10:39
iteRacj@: Wzór funkcji zapisz w postaci iloczynowej, bedzie łatwiej policzyć granice.
9 cze 10:43
Jadwigas: Jak to zrobić? Licznik tylko ?
9 cze 10:45
iteRacj@: I licznik i mianownik, zapis ułamka się uprości (ale dziedzina zostanie ta sama!)
9 cze 10:46
9 cze 10:51
iteRacj@: | | x(x+1)((x−4) | |
f(x) = |
| |
| | (x+1)(x−1) | |
9 cze 10:53
Jadwigas: Tutaj nie wolno nic skrócić?
9 cze 10:55
Jadwigas: I już od iloczyn owej trzeba obliczać granice?
9 cze 10:57
Jadwigas: Jeżeli tak to
Nie wiem jak obliczyć z prawej, jaka jest różnica?
9 cze 11:07
Jadwigas: Jest tu ktoś?
9 cze 11:08
Jadwigas: 😞
9 cze 11:45
iteRacj@:
Wolno uprościć, ale trzeba pamiętać, że dziedzina pozostaje D=R\{−1,1}.
dla x→−1 nie trzeba liczyć granic jednostronnych:
| | x(x+1)(x−4) | | x(x−4) | | −5 | |
lim(−1) |
| =lim(−1) |
| = |
| |
| | (x+1)(x−1) | | x−1 | | 2 | |
wynik masz dobry
9 cze 12:36
janek191:
| | x*( x −4)*(x + 1) | | x*(x − 4) | |
f(x) = |
| = |
| |
| | (x − 1)*(x + 1) | | x −1) | |
więc
lim f(x) = +
∞
x → −1
−
lim f(x) = −
∞
x→ −1
+
lim f(x) = +
∞
x →1
−
lim f(x) = −
∞
x→ 1
+
9 cze 12:39
iteRacj@: 11:07 przy tej granicy wynik nie zależy od tego, czy "zbliżamy się" do (−1) poprzez liczby
mniejsze czy większe od niej. Granice jednostronne x→(−1) są równe.
9 cze 12:41
janek191:
Pomyłka − coś mi się popsuło
9 cze 12:50
iteRacj@: Ale dla x→1 granice się zgadzają
9 cze 12:58
iteRacj@: | | x2−4x | |
A granice x→∞, x→−∞ możesz policzyć z postaci |
| , może będzie tak będzie łatwiej. |
| | x−1 | |
9 cze 13:27