Dla jakich wartości przecinają się proste?
UW: Dla jakich wartości parametru a przecinają się proste:
| | x−1 | | y | | z−1 | |
l1: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | −3 | | −1 | |
| | x−3 | | y+1 | | z−7 | |
l2: |
| = |
| = |
| |
| | a | | 4 | | 2 | |
/wyznaczyć współrzędne punktu przecięcia P
9 cze 00:38
wredulus_pospolitus:
rozwiąż:
| ⎧ | −y = −3z+3 | |
| ⎩ | 2y + 2 = 4z − 28 |
|
będziesz miał współrzędną y i z
podstawiasz do równania l
1 i masz współrzędną 'x'
podstawiasz do równania l
2 i masz wartość parametru 'a'
9 cze 00:46
UW: Niestety tym sposobem nie wychodzi
9 cze 10:09
Bleee:
Ale co nie wychodzi?
To pokaż swoje obliczenia
9 cze 11:03