wyznaczyć równania płaszczyzn
UW: Wyznaczyć równania płaszczyzn dzielących na połowy kąty dwuścienne utworzone przez płaszczyzny
π
1: x +y +z −1 =0
π
2: x −y −z +2 =0
Jeżeli można, poproszę o wyjaśnienie zadania
8 cze 21:57
jc: Wektor prostopadłe do płaszczyzn: (1,1,1), (1,−1,−1).
Wymienione wektory mają równą długość.
Suma i różnica będą prostopadłe do szukanych płaszczyzn.
suma = (2,0,0), różnica=(0,2,2).
Szukane płaszczyzny: 2x+1=0, 2y+2z−3=0.
(dodałem i odjąłem równania; nowe równania opisują płaszczyny
zawierające część wspólną danych płaszczyzn).
8 cze 22:18
UW: dziękuję
9 cze 00:07