Jak to obliczyć? Nierówność
Jadwigas: (14)x+3 <1
8 cze 20:41
Jerzy:
x + 3 > 0
8 cze 20:42
Eta:
| | 1 | |
( |
| )x+3<1⇔ (14)x+3<(14)0⇒ x+3>0 ⇒x>−3 |
| | 4 | |
zmiana zwrotu nierówności bo funkcja f(x)=a
x dla a=1/4 jest malejąca
Odp: x>−3
8 cze 20:52
Jadwigas: Jest takie zadanie : niech A : |x−5| ≤2
B: (14)x+3 <1
W A mi wyszło x≤7 i x≥3
A w B to co mi pomogliście − x >−3
I trzeba wyznaczyć zbiory A, B, A U B, A iloczyn B, A różnica B , I B różnica A
8 cze 21:59
Jadwigas: Suma to wychodzi (−3;7] czy (−∞;+∞)?
8 cze 22:07
Eta:

A=<3,7> , B= (−3,
∞)
AUB=B=(−3,
∞)
A∩B=A=<3,7>
A\B=∅
B\A=(−3,3) U (7,
∞)
8 cze 22:10
Jadwigas: Czy jest tu kto?
8 cze 22:10
Jadwigas: Ale tam nie ma 3 tylko − 3
8 cze 22:11
Eta:
3 jest w A
−3 jest w B
Nie ucz mnie jak rozwiązać takie banalne zadanie !
8 cze 22:16
Jadwigas: Przepraszam, nie uczę , jestem bardzo wdzięczna, tylko to ja pomyliłam się że napisałam w A 7 i
3 a wyszło mi 7 i −3
8 cze 22:20
Eta:
|x−5|≤2 ⇔ x∊<3,7>
8 cze 22:21
Jadwigas: Nie rozumiem
8 cze 22:22
Jadwigas: |x−5|≤2
x−5≤7 lub x+5≥2
8 cze 22:23
Eta:
Algebraicznie
|x−5|≤2
x−5 ≤2 i x−5≥ −2
x≤7 i x ≥3
x∊<3,7>
8 cze 22:24
Jadwigas: x≤7 i x ≥−3
8 cze 22:24
Jadwigas: Ahaa
8 cze 22:25
Eta:
Zobacz co wyżej napisałam
8 cze 22:25
Jadwigas: 😅 Dzięki
8 cze 22:25
Eta:
Powodzenia w następnych zadaniach
8 cze 22:26
Jadwigas: Mam jeszcze pytanie
8 cze 22:28
Eta:
Jakie?
8 cze 22:29
Jadwigas: Dlaczego w a 3 i 7 są tylko w przedziale a nie idą w + i− ∞
8 cze 22:29
Jadwigas: No dobra , jakieś głupie pytanie zadałam😃
8 cze 22:32
Jadwigas: Dziękuje bardzo 😘
8 cze 22:33
Eta:

x≥3
i x≤7 −−− wybierasz część wspólną
8 cze 22:33
Jadwigas: O, super, już rozumiem
8 cze 22:36
Eta:
8 cze 22:38