Wzór jawny rekurencji
Student: Hej wszystkim, nie przychodzę tutaj z konkretnym zadaniem a zapytaniem o metodę rozwiązywania.
Chodzi o rekurencje.
Kiedy w poleceniu jest: "Podaj wzór jawny na s
n" i równanie jest liniowe, robię z rów.
charakterystycznego i wszystko jest okej.
Problem jest wtedy gdy polecenie jest typu: "Podaj wzór jawny na s
2m" − kompletnie nie wiem
jak się za to zabrać. Istnieje jakaś metoda/formuła na rozwiązywanie takiego zadania?
Przykład:
s
2n=2s
n+3, s1=1
Pomocy
8 cze 15:49
8 cze 18:29
Student: Mila dzięki wielkie za znalezienie tego, jednakże dostęp do tego wzoru mam, lecz nie chce uczyć
się go na pamięć, na kolokwium, które odbędzie się niebawem bo nie o to chodzi. Nie ma innego
sposobu niż podstawienie do wzoru? Pozdrawiam
8 cze 19:52
Mila:
"Podaj wzór jawny na s2m"
s2n=2sn+3
s1=1
s21=2*s1+3
s22=2*s2+3=2*(2*s1+3)+3=22s1+9
s23=2*s4+3=2*(22s1+9)+3=23a1+21
−−−−−−−−−−−−−−−
s2m=2m*a1+(2m−1)*3
8 cze 22:51
Mila:
s2m=2m*s1+(2m−1)*3
8 cze 23:06