ekstrema funkcji
kers02: Jak wyznaczyć ekstema funkcji?
| | 2x+1 | |
Pochodna wyszła mi |
| . Jak bez rysowania wykresu tej funkcji, mogę |
| | (x2+1) √x2+1 | |
policzyć ekstrema, monotonicznosc?
8 cze 15:39
Jerzy:
Możesz pokazać, jak liczysz pochodną.
8 cze 16:02
Bleee:
O ile pochodną dobrze wyznaczona to wystarczy zauważyć że mianownik zawsze przyjmuje wartości
dodatnie. Tak więc interesuje Ciebie tylko wartość licznika (w celu wyznaczenia monotonicznosc
i ekstrem funkcji f(x))
8 cze 16:08
Bleee:
| | g(x) | |
W przypadku funkcji f(x) = |
| |
| | h(x) | |
Po obliczenia pochodnej i
NIE WYKONYWANIU ŻADNYCH PRZEKSZTAŁCEŃ mianownik Zawsze będzie
przyjmować tylko wartości dodatnie
8 cze 16:12
kers02: z licznika wychodzi x=1/2 i co z tym mogę zrobić?
10 cze 14:15
piotr:

lim
x−>−∞ = −1 ⇒ asymptota pozioma y= −1
dla x<−1/2 f(x) malejąca
dla x=−1/2 maksimum f(−1/2) = −
√5
dla x>−1/2 f(x) rosnaca
f(0) = −2
f(2) = 0
lim
x−>∞ = 1 ⇒ asymptota pozioma y= 1
10 cze 14:59
kers02: Niestety to nie wiele mi pomogło. Skąd mogę wiedzieć że f jest na tych przedziałach
rosnaca/malejaca itp? skąd to się wzieło?
10 cze 20:53
Mila:
f'(x)>0 ⇔f(x) jest rosnąca
| | 1 | | 1 | |
2x+1>0⇔x>− |
| ⇔f(x) jest rosnąca dla x∊(− |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
f'(x)<0⇔f(x) jest malejąca dla x<− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Dla x=− |
| funkcja ma ekstremum, |
| | 2 | |
| | 1 | |
Przy przejściu przez x=− |
| pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni zatem |
| | 2 | |
10 cze 22:24