matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
kers02:
Jak policzyć taką całkę?
√
x
dx
∫
4+
3
√
x
Próbowałem tpodstawienia za t =
√
x
ale za bardzo mi to nie wychodzi
8 cze 14:40
jc:
Podstaw x=t
6
.
8 cze 15:33
jc:
t
3
* 6t
5
t
8
256
∫
dt= 6∫
dt = 6∫(t
6
− 4t
4
+16t
2
−64 +
) dt
t
2
+4
t
2
+4
t
2
+4
t
8
=(t
6
− 4t
4
+16t
2
−64)(t
2
+4)+256
8 cze 15:43
kers02:
dzięki bardzo za pomoc
10 cze 13:14