ciągi
Nikka: | | 4n−3 | |
Ciąg (an) określony jest wzorem an = |
| n≥1. Oblicz ile wyrazów ciągu różni |
| | 1−2n | |
się od liczby −2 o więcej niż 0,1.
20 lut 23:08
Nikka: Tu sprawdzałam po kolei wyraz ciągu i szukałam tych, które są większe od −1,9

A teraz myślę, że może należałoby rozwiązać nierówność:
20 lut 23:15
kajko:
rozwiązując taką nierówność
| | 4n−3 | |
|
| −( −2) > 0,1 ...... dla n€ N≥1
|
| | 1−2n | |
otrzymasz odpowiedź
20 lut 23:30
kajko:
wychodzi dla n= {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
20 lut 23:31
Nikka: odpowiedź to pięć pierwszych wyrazów...
21 lut 00:06
Nikka: Kajko to co napisałaś − to przecież ta sama nierówność

dla n= 6 a
6≈−1,9 czyli wg mnie tylko do a
5...
21 lut 00:09
kajko:
Tak , tylko jak ja pisałam , to w tym samym czasie i ty wysłałas posta

tak odp; od a
1.... a
5
po sprawdzeniu ......
21 lut 00:27