wykaż ciąg geometryczny i arytmetyczny
Nikto0: Witam proszę o pomoc w zadaniu Wykaż, że jeżeli ciąg (an) jest arytmetyczny, to ciąg (bn )
określony wzorem bn = 2
an jest geometryczny.
Czy mogę skorzystać w tym zadaniu ze związku pomiędzy trzema sąsiednimi wyrazami ciągu w linku
moje
rozwiązanie
https://zapodaj.net/ae872373edd2f.jpg.html
8 cze 12:43
Jerzy:
Od 2 linijki:
22a2 = 2a1 + a3 ...... i chyba już widzisz.
8 cze 12:56
Nikto0: Coś jest źle?
8 cze 13:34
Jerzy:
A niby co ?
8 cze 13:35
Jerzy:
12:56
2a2 = a1 + a3 , czyli ciag an jest arytmetyczny.
8 cze 13:36
Nikto0: Dzięki.
8 cze 13:44