równoległobok
mat:
Na boku AD równoległoboku ABCD obrano punkty E i F ,tak,że |AE|=|EF|=|FD|=|AD|/3
Odcinki EC i FC przecinają przekątną BD odpowiednio w punktach M i N
Jaką część pola tego równoległoboku stanowi pole trójkąta CMN ?
8 cze 00:35
wredulus_pospolitus:
Brakuje informacji o tym (tutaj się domyślam), że E jest na boku AB natomiast F na boku AD,
prawda ?!
8 cze 00:45
Eta:

Rozwiązania dzisiaj już nie chce mi się pisać ( może jutro.. jak nikt wcześniej nie poda
8 cze 01:46
Eta:
8 cze 22:19
jc: N i M odcinają z odcinka DB 1/4 i 2/5. Zostaje 1−1/4−3/5=3/20.
Pole = 1/2 * 3/20 = 3/40.
8 cze 22:39
Eta:
8 cze 22:40
Eta:
Mały "chochlik" Zostaje 1−1/4−2/5=..
8 cze 22:43
jc: Odcinają: 1/4, 3/5. (tu źle napisałem)
8 cze 22:49
jc:

Wysokość trójkąta =1, wyższa kropka = x, niższa = y.
Proporcje:
x:(2/3) = (1/2):(2/3), x=1/2
y:(1/3) = (1/2):(5/6), y=1/5
x−y=3/10, taką część lewego trójkąta zajmuje trójkąt z kropką.
Pole lewego trójkąta = pole równoległoboku /4
Stąd mamy 3/40.
8 cze 23:10
jc: Wiem, że to marny szkic rozwiązania.
8 cze 23:11
Eta:
Podam takie rozwiązanie

1/ Z podobieństawa trójkątów
DFN i BCN w skali k=1/3 i trójkątów EDN i BCM w skali w= 2/3
P(BDC)=
12P , P=p(ABCD)
2/ trójkąty DNC, DMC, DBC mają wspólną wysokość
to
P(DBC) | | DB | | DN+NB | | NB | |
| = |
| = |
| = 1+ |
| = 1+3=4 |
P(DNC) | | DN | | DN | | DN | |
| 1 | | 1 | |
zatem P(DNC)= |
| P(DBC)= |
| P |
| 4 | | 8 | |
oraz
P(DBC) | | DB | | DM+BM | | MB | | 3 | |
| = |
| = |
| =1+ |
| =1+ |
| = 5/2 |
P(DMC) | | DM | | DM | | DM | | 2 | |
| 2 | | 1 | |
zatem P(DMC)= |
| P(DBC)= |
| P |
| 5 | | 5 | |
| 1 | | 1 | |
S=P(DMC)−P(DNC)= |
| P− |
| P |
| 5 | | 8 | |
=========
8 cze 23:58
jc: To samo, tylko trochę inaczej.
| 1 | |
BC : DF=3=BN : DN, DN= |
| DB |
| 4 | |
| 2 | |
DE : BC=3 : 2=BM : DM, DM= |
| BD |
| 5 | |
Trójkąt NMC ma pole = 3/20 pola trójkąta DBC = 3/40 pola równoległoboku
9 cze 00:14