Ciąg arytmetyczny, funkcja kwadratowa
pheri: Zadanie: Suma trzeciego i dziewiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa najmniejszej
wartości funkcji f(x)=2x
2−4x+10. Oblicz sumę jedenastu początkowych wyrazów tego ciągu.
f(x)=2x
2−4x+10
Δ=−64
| | −Δ | |
q= |
| − najmniejsza wartość funkcji f |
| | 4a | |
a
3+a
9=q
a
3+a
9=8
I co w tym momencie? Ponieważ z tej postaci mogę wyliczyć ile jest równe a
6 o ile dobrze
rozumiem, i wygląda to tak:
a
6−3r+a
6+3r=8
2a
6=8
a
6=4
Ale co zrobić w tym momencie? Bo zabrakło mi informacji w treści zadania, z których mógłbym
skorzystać i utknąłem, proszę o pomoc