ciag geometryczny
Marek: Liczby x+1, 3x, 5x+2 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz x. Dla
wyznaczonego x określ monotoniczność ciągu.
7 cze 16:41
ite: Wzór (an)2=an−1*an+1. Trzeba podstawić i rozwiązać równianie.
7 cze 16:52
Marek: Właśnie wiem, Wychodzi mi coś takiego:
(3x)2=(x+1) (5x+2)
9x2 = 5x2 +2x +5x +2
9x2−5x2 − 7x − 2 = 0
4x2 −7x2 −2 = 0
liczę Δ= 49 − 4 * 4 *(−2) = 81
x1 = 2 x2=−1/4
Proszę aby ktoś mnie sprawdził, i pomógł mi z monotonicznością
7 cze 17:02
ite:
Rozwiązania się zgadzają.
Teraz trzeba obliczyć x+1, 3x, 5x+2, podstawiając najpierw x1 potem x2 i sprawdzić, czy
któryś z dwóch otrzymanych ciągów jest monotoniczny.
7 cze 17:07
Mariusz:
dla x
1=2
| | | |
q= |
| =−1 − ciąg naprzemienny |
| | | |
Monotoniczny dla x
1=2
7 cze 21:16
iteRacj@:
@Mariusz dla Ciebie to oczywiste, ale chyba lepiej jak ktoś, kto się dopiero uczy, dla q=2
obliczy pierwszy wyraz ciągu. Dopiero wtedy będzie mieć pewność, czy ciąg jest rosnący czy
malejący.
7 cze 21:36