zadanie optymalizacyjne
ola: Dana jest funkcja f(x)=−x2+mx+m
Dla jakich wartości wyrażenie x12+x22+5 posiada wartość najmniejszą gdzie x1 i x2 są
miejscami zerowymi funkcji f?
7 cze 13:43
Jerzy:
1) Δ > 0
2) g(x) = (x1 + x2)2 − 2*x1*x2 + 5 ( wzory Viete'a ) i ustalasz warunki , dla jakich g(x)
posiada minimum.
7 cze 13:50
Jerzy:
2) miało być: g(m) = ......
7 cze 13:58
ola: g(m)=m2+2m+5
wartość najmniejsza mw=−1, czyli nie należy do dziedziny z delty
chyba coś robię źle
7 cze 14:01
Jerzy:
Pokaż obliczenia.
7 cze 14:07
Jerzy:
g(m) jest źle.
7 cze 14:21
Jerzy:
Nie....dobrze. Wyglada na brak rozwiązań, albo ja też się mylę.
7 cze 14:28
wredulus_pospolitus:
przepisz jeszcze raz, tym razem DOKŁADNIE treść zadania
W końcu:
Dla jakich wartości (
m 
) wyrażenie x
12+x
22+5 posiada wartość najmniejszą
<−−− jest to pytanie o to kiedy g(m) = m
2 + 2m + 5 ma ramiona skierowane do góry ... czyli od
razu piszemy 'zawsze' i jedynym ograniczeniem jest to aby Δ
x > 0 (tak aby f(x) posiadała dwa
miejsca zerowe).
7 cze 14:50
wredulus_pospolitus:
cofam co napisałem
7 cze 14:54