Naszkicować wykres funkcji f: R→R jeśli wiadomo że
Bartek: Naszkicować wykres funkcji f: R→R jeśli wiadomo że
limx→2− f(x) = −∞, limx→2+ f(x)=0
limx→−∞ f(x)= ∞ , limx→+∞ f(x)=4
Jakie asymptoty posiada taka funkcja ?
Ktoś mógłby mi powiedzieć jak to naszkicować ?
6 cze 22:55
wredulus_pospolitus:

skoro dziedziną jest R to ile wynosi
6 cze 22:56
wredulus_pospolitus:

Ważna uwaga: jako, że masz podane D
f = R to funkcja ta MUSI przyjmować jakąś wartość
(obojętnie jaką, byleby ją przyjmowała) dla x=2
Tak więc taki wykres byłby błędny
6 cze 22:59
Bartek: Czyli funkcja posioada asymptote pionową równą 2 oraz poziomą równą 4 ?
6 cze 23:01
wredulus_pospolitus:
i może (ale nie musi) posiadać także ukośną (w −∞)
6 cze 23:01