Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego (an), wiedząc, że: a1=3, a2+a3=18
Jakub:
6 cze 22:53
wredulus_pospolitus:
a
2 + a
3 = a
1*q + a
1*q
2 = a
1(q+q
2) = 3(q+q
2)
=18 −> q =
6 cze 22:55
Jakub: Czy prawidłową odpowiedzią jest, że q=6?
6 cze 23:08
wredulus_pospolitus:
hmmm
3*(6 + 6
2) = 3*(6 + 36)
> 18 nie sądzisz
6 cze 23:10
Jakub: Fakt, mój błąd. q=2. Teraz wydaje mi się, że to prawidłowa odpowiedź
6 cze 23:19
wredulus_pospolitus:
q + q2 = 6 ⇔ q2 + q − 6 = 0 ⇔ (q−2)(q+3) = 0 ⇔ q = 2 LUB q = −3
kłania się umiejętność liczenia miejsc zerowych wielomianów stopnia 2 ( delta i te sprawy )
6 cze 23:21
wredulus_pospolitus:
tfu ... oczywiście liczenia pierwiastków
6 cze 23:24
Jakub: Zaległości niestety dają o sobie znać
6 cze 23:26
Jakub: Chciałem tylko się upewnić, czy S5 prawidłowo wyszło 93?
6 cze 23:46
wredulus_pospolitus:
1) dla q = 2
S5 = 3 + 6 + 12 + 24 + 48 = 93
2) dla q = −3
S5 = 3 −9 + 27 −81 + 243 = 183
6 cze 23:48
Dąbek95: No tak, jeszcze zapomniałem obliczyć dla q=−3. Dziękuję!
7 cze 00:01