liczby zespolone
Natalia: Dana jest liczba z0 =3i
Pierwiastki drugiego stopnia z liczby z0 leżą na okręgu o promieniu .... (tutaj muszę wpisać a
nie wiem jak to zrobić) a ich argumenty różnią się o ... (tutaj też muszę wpisać)
6 cze 22:16
Adamm:
3i = 3eiπ/2
pierwiastki to
√3eiπ/4 oraz √3ei5π/4
6 cze 22:22
Natalia: Pomógłbyś mi i powiedział skąd to się bierze jest jakiś wzór ?
6 cze 22:43
PW: Można bardziej zrozumiale:
3i = 3(cos90°+isin90°),
a więc po zastosowaniu wzoru de Moivre'a
√3i = {
√3(cos45°+isin45°),
√3cos(225°+isin225°)}
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
√3i = {√3( |
| +i |
| ), √3(− |
| −i |
| )} |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √6 | | √6 | |
√3i = { |
| (1+i), − |
| (1+i)}. |
| | 2 | | 2 | |
Moduły obu tych liczb są równe
to znaczy leżą one na okregu o promieniu
√3.
Argumenty różnią się o 180° (225−45=180).
Widać, że umiejętność operowania z postacią wykładniczą (
Adamm) znacznie przyspiesza
rachunki.
7 cze 10:17