Matematyka dyskretna
Magda: Wyznacz rozwiązanie równania rekurencyjnego:
a
n=a
n−1 +6
an−2 −2n+3
Nie wiem jak to zrobić proszę o pomoc. Mam lambdę 3 i −2 więc an=3c1−2c2
Czyli do niejednorodnych będzie an=An+B
Ale nie wiem jak to liczyć dalej. Mógłby ktoś policzyć ?
6 cze 21:05
wredulus_pospolitus:
a
1 =
![](emots/2/pytajnik.gif)
a
2 =
6 cze 21:10
Mila:
Brak warunków początkowych.
6 cze 21:11
jc: Mila, można przecież zapisać rozwiązanie ogólne.
6 cze 21:17
Magda: Właśnie brak warunków i nie wiem jak to zrobić:(
6 cze 21:27
jc: an=K3n + L(−2)n + An+B.
A, B znajdź sama, K, L to dowolne stałe.
6 cze 21:34
Magda: Jc dzięki
6 cze 22:16
Mariusz:
Można także rozwiązywać jak równanie różniczkowe
Część jednorodną przekształcasz w układ równań i rozwiązujesz metodami algebraicznymi
a rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego znajdujesz uzmienniając stałe
Funkcja tworząca też będzie wygodna w użyciu
a dodatkowo pozwala rozwiązać więcej równań
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞a
n−1x
n+∑
n=2∞6a
n−2x
n
+∑
n=2(−2n+3)x
n
∑
n=2∞a
nx
n=x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+6x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
−(∑
n=2(2n−3)x
n)
∑
n=2∞a
nx
n=x(∑
n=1∞a
nx
n)+6x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
−(∑
n=2(2n−3)x
n)
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=x(∑
n=0∞a
nx
n−a
0)+6x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
−(∑
n=0(2n−3)x
n−(−3)−(−1)x)
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=x(∑
n=0∞a
nx
n−a
0)+6x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
−(∑
n=0(2(n+1)−5)x
n)−3−x
d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
dx | | dx | | 1−x | |
| −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| (1−x)2 | |
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=x(∑
n=0∞a
nx
n−a
0)+6x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
| 2 | | 5 | |
A(x)−a0−a1x=x(A(x)−a0)+6x2A(x)− |
| − |
| −3−x |
| (1−x)2 | | 1−x | |
| 2 | | 5 | |
A(x)(1−x−6x2)=a0+a1x−a0x− |
| + |
| −3−x |
| (1−x)2 | | 1−x | |
| 2 | | 5 | |
A(x)(1−x−6x2)=(a0−3)+(a1−a0−1)x− |
| + |
| |
| (1−x)2 | | 1−x | |
| 5(1−x)−2 | |
A(x)(1−x−6x2)=(a0−3)+(a1−a0−1)x+ |
| |
| (1−x)2 | |
| (a0−3)+(a1−a0−1)x | | −5x+3 | |
A(x)= |
| + |
| |
| 1−x−6x2 | | (1−x)2(1−x−6x2) | |
| (a0−3)+(a1−a0−1)x | | −5x+3 | |
A(x)= |
| + |
| |
| (1−3x)(1+2x) | | (1−x)2(1−3x)(1+2x) | |
A | | B | | (a0−3)+(a1−a0−1)x | |
| + |
| = |
| |
1−3x | | 1+2x | | (1−3x)(1+2x) | |
A(1+2x)+B(1−3x)=(a
0−3)+(a
1−a
0−1)x
A+B=a
0−3
2A−3B=a
1−a
0−1
3A+3B=3a
0−9
2A−3B=a
1−a
0−1
5A=a
1+2a
0−10
2A+2B=2a
0−6
2A−3B=a
1−a
0−1
5B=3a
0−a
1−5
−5x+3 | | B | | C | | D | |
| ={A}{1−x}+ |
| + |
| + |
| |
(1−x)2(1−3x)(1+2x) | | (1−x)2 | | 1−3x | | 1+2x | |
A(1−x)(1−3x)(1+2x)+B(1−3x)(1+2x)+C(1−x)
2(1+2x)+D(1−x)
2(1−3x)=−5x+3
A(1−x)(1−x−6x
2)+B(1−x−6x
2)+C(1−2x+x
2)(1+2x)+D(1−2x+x
2)(1−3x)=−5x+3
A(1−2x−5x
2+6x
3)+B(1−x−6x
2)+C(1−3x
2+2x
3)+D(1−5x+7x
2−3x
3)=−5x+3
A+B+C+D=3
−2A−B−5D=−5
−5A−6B−3C+7D=0
6A+2C−3D=0
A+B+C+D=3
B+2C−3D=1
−B+2C+12D=15
−6B−4C−9D=−18
A+B+C+D=3
B+2C−3D=1
4C+9D=16
8C−27D=−12
A+B+C+D=3
B+2C−3D=1
4C+9D=16
−45D=−44
−5x+3 | | 5 | | 1 | | 15 | 1 | |
| =− |
| |
| + |
|
| + |
(1−x)2(1−3x)(1+2x) | | 45 | | 1−x | | 45 | (1−x)2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A(x)= |
| (a1+2a0−1) |
| + |
| (27a0−9a1−1) |
| |
| 5 | | 1−3x | | 45 | | 1+2x | |
| 1 | | 1 | |
an= |
| (a1+2a0−1) 3n+ |
| (27a0−9a1−1) (−2)n |
| 5 | | 45 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| (a1+2a0−1) 3n+ |
| (27a0−9a1−1) (−2)n+ |
| (3n+2) |
| 5 | | 45 | | 9 | |
7 cze 03:47
Mariusz:
a
n=a
n−1 +6a
n−2 −2n+3
a
n+2=a
n+1 +6a
n −2(n+2)+3
a
n+2=a
n+1 +6a
n−2n−1
a
n+2=a
n+1 +6a
n
Niech b
n=a
n+1
a
n+1=b
n
b
n+1=b
n+6a
n
A=
0 1
6 1
A
n[a
0 a
1]
T
−λ(1−λ)−6=0
λ
2−λ−6=0
(λ−3)(λ+2)=0
−3v
1+v
2=0
6v
1−2v
2=0
v
2=3v
1
v
1[1 3]
T
2v
1+v
2=0
6v
1+3v
2=0
v
2=−2v
1
v
2[1,−2]
T
P=
1 1
3 −2
D=
3 0
0 −2
1 1 1 0
3 −2 0 1
1 1 1 0
0 −5 −3 1
5 5 5 0
0 −5 −3 1
5 0 2 1
0 5 3 −1
P
−1=
A
n=PD
nP
−1
2 | | 3 | | 1 | | 1 | |
| 3n+ |
| (−2)n |
| 3n− |
| (−2)n |
5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
6 | | 6 | | 3 | | 2 | |
| 3n− |
| (−2)n |
| 3n+ |
| (−2)n |
5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
( |
| 3n+ |
| (−2)n)( |
| 3n+ |
| (−2)n)− |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| 1 | | 1 | | 6 | | 6 | |
( |
| 3n− |
| (−2)n)( |
| 3n− |
| (−2)n)=3n(−2)n |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| 3 | | 2 | | 1 | | 1 | |
0( |
| 3n+ |
| (−2)n)−( |
| 3n− |
| (−2)n)(−2n−1)=U{1}{5 |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
}(2n+1)(3
n−(−2)
n)
| 2 | | 3 | | 6 | | 6 | |
( |
| 3n+ |
| (−2)n)(−2n−1)−0(( |
| 3n− |
| (−2)n))= |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| 1 | |
− |
| (2n+1)(2*3n+3*(−2)n) |
| 5 | |
Niech
| 1 | | −1 | | 1 | |
Δcn= |
| (2n+1)(( |
| )n−( |
| )n) |
| 5 | | 2 | | 3 | |
| 1 | | −1 | | 1 | |
Δdn=− |
| (2n+1)(2*( |
| )n+3( |
| )n) |
| 5 | | 2 | | 3 | |
c
n=∑
j=0n−1 Δc
n +c
0
d
n=∑
j=0n−1 Δd
n +d
0
| 2 | | 3 | | 1 | | 1 | |
an=cn( |
| 3n− |
| (−2)n)+dn( |
| 3n+ |
| (−2)n) |
| 15 | | 10 | | 15 | | 10 | |
Aby znaleźć rozwiązanie szczególne trzeba będzie obliczyć te sumy przez części
7 cze 06:23