Calki wielokrotne
Grsd: Witam, mam problem z policzeniem objętości obszaru ograniczonego
powierzchniami z=4−x2 i z=y2−5. Jak będzie wyglądać ta całka potrójna?
Wiadomo, że z∊[y2−5, 4−x2]
Porównując z, otrzymuje y=+/− √9−x2. Więc x∊[−3,3]?
Niestety nie wiem co dalej, nie umiem sobie tego wyobrazić. Proszę o pomoc
6 cze 20:14
jc: Czy nie chodziło o obszar: y2−5 ≤ z ≤ 4−x2?
Szukamy rzutu na płaszczyznę xy.
y2+x2≤9.
Po takim obszarze liczymy całkę ∫∫ (9−x2−y2) dxdy.
Zastosowałbym współrzędne biegunowe.
6 cze 21:13
jc: Przy okazji, jak ściśle definiujemy obszar ograniczony krzywą (powierzchnią)?
6 cze 21:15