Sprawdź czy ciąg jest zbieżny oraz czy posiada/nie posiada podciągu zbieżnego
Marcin: Sprawdź czy ciąg jest zbieżny oraz czy posiada/nie posiada podciągu zbieżnego
6 cze 17:19
Adamm:
|an|≤1 ⇒ posiada podciąg zbieżny (zwartość)
6 cze 17:24
Adamm:
ciąg ten jest okresowy bo an+4 = an
na to by ciąg okresowy był zbieżny, potrzeba i wystarcza, żeby był on stały
ten ciąg nie jest stały, bo sin(π/2) = 1 ≠ sin(π) = 0
6 cze 17:29
wredulus_pospolitus:
wystarczy pokazać dwa podciągi tego ciągu które są zbieżne do różnych granic
6 cze 17:33
wredulus_pospolitus:
Nie spełnienie Tw. Heinego implukuje, że ciąg an nie jest zbieżny
6 cze 17:34
Marcin: | | nπ | |
No dobra czyli |sin |
| | ≤ ε i teraz dalej jak to rozpisać |
| | 2 | |
6 cze 17:39
wredulus_pospolitus:
b
k = sin (2kπ)
podciągi zbieżne do różnych granic
nie śpij na wykładach
6 cze 18:10
Marcin: | | nπ | |
Chodziło mi bardziej jak rozpisać ten sin |
| ≤ ε, żeby udowodnić zbieżność tego ciągu |
| | 2 | |
6 cze 18:24
wredulus_pospolitus:
TEN CIĄG NIE JEST ZBIEŻNY

Czytaj ze zrozumieniem
6 cze 18:32
Marcin: Dobrze ale jak mogę to udowodnić, jak rozpisać bo sam zapis nic nie mówi ...
6 cze 18:43
Bleee:
Jeszcze raz: tw. Heinego a raczej wykazujesz że nie spełnione jest to twierdzenie
6 cze 19:03
Marcin: | | nπ | |
No dobra ale samo sin |
| tego nie pokazuje chyba muszę to jakoś rozpisać ? |
| | 2 | |
6 cze 19:29
Adamm:
Załóżmy że ciąg an jest od pewnego miejsca okresowy,
t. j. istnieje T naturalne dodatnie i n0, że dla każdego n>n0, an = an+T
Możemy założyć że T jest tutaj najmniejsze takie.
Gdyby T≥2, to |an+1−an| ≥
≥ max{|an0+1−an0|, |an0+2−an0+1|, ..., |an0+T−an0+T−1|}
t. j. ciąg an nie byłby ciągiem Cauchy'ego
sprzeczność dowodzi że musi być T = 1
6 cze 19:41
Adamm:
dla n>n0 !
6 cze 19:41
Adamm:
przepraszam, minimum zamiast maksimum
6 cze 19:48
Bleee:
Masz dwie mozluwosci
1) korzystasz z tw. Heinego i zapisujesz dwa pid ciągi zbieżne do ROZNYCH granic (przykładowe
dwa podciagi podane zostały o 18.10)
2) korzystasz z tw. Cauchiego i wykazujesz że dla dowolnej granicy g jeżeli ε < 1/2 to
niespełnione jest to twierdzenie dla nieskończonej liczby wyrazów ciągu an
6 cze 20:12