ciągi.
zoś.: | | n+15 | |
Dany jest ciąg an= |
| . |
| | n | |
Wyznacz wszystkie wyrazy tego ciągu będące liczbami naturalnymi.
20 lut 22:39
Nikka:
| | 15 | |
aby an było liczbą naturalną to ułamek |
| musi być liczbą naturalną co zachodzi wtedy |
| | n | |
gdy n=1, n=3, n=5, n=15 (czyli gdy n jest dzielnikiem liczby 15)
n=1 to a
1 = 16
n=3 to a
3 = 6
n=5 to ....
dokończ
20 lut 22:46
Nikka: p.s. w nawiasie powinno być dzielnikiem naturalnym
20 lut 22:47
kajko:
Nikka widzę ,że moja nauka nie poszła "w las"
20 lut 22:49
Nikka: zapamiętałam

(z reguły jak mam totalne zaćmienie i ktoś mnie naprowadzi to w główce zostaje

)
dziś już mi się nie chce, ale jutro wrzucę ze dwa zadanka, w których utknęłam w miejscu
20 lut 22:52
kajko:
Wrzuć teraz , to będę mieć co robić nocą
20 lut 22:54
Nikka: ok, ide poszukac papierów
20 lut 22:55
zoś.: moje moje rozwiążcie. wrzuciłam nieco wcześniej dwa zadania z ciagów, jedno z nich − to o
ulotkach jest straszne.nie wiem nawet jak mam zaczac. znaczy mam problem z ustaleniem róznicy.
pommmmocy!
20 lut 23:03