trapez
NM:
W trapez równoramienny ABCD o podstawach AB=3DC można wpisać okrąg
Punkty E i F są punktami styczności okręgu odpowiednio z bokami AB i BC
Odcinek EF przecina przekątną BD trapezu w punkcie M
Wykaż,że EM=2FM
4 cze 21:55
Eta:

1/ z tw. o odcinkach stycznych: |EB|=|BF|=3b i |CF|=|KC|=b
2/ podobieństwa trójkątów
BCD i BNF
oraz podobieństwa trójkątów EBF i MNF
| x | | |FM| | | FM| | | 1 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| 3b | | |EM| | | |EM| | | 2 | |
to |EM|=2|FM|
=============
c.n.w.
5 cze 00:31