Pochodne, funkcja rosnąca w całej dziedzinie, pytanie
kuba: Dla jakiej wartości parametru k funkcja f jest funkcją rosnącą w całej swojej dziedzinie?
b) f(x) = x3 + (k+2)x −10
Odp k ∈ <−2;+∞)
Ale dlaczego przy −2 jest przedział domknięty? Rozumiem, że delta z pochodnej musi być
mniejsza, lub równa 0, ale dlaczego właśnie może być równa 0?
4 cze 20:45
iteRacj@:
Spójrz na treść tego twierdzenia:
Jeżeli funkcja f jest określona i różniczkowalna w przedziale (a,b) oraz jej pochodna jest w
każdym punkcie tego przedziału dodatnia
z wyjątkiem co najwyżej skończonej liczby punktów, w których jest równa zeru,
to funkcja jest w tym przedziale rosnąca.
Jeżeli Δ=0, to pochodna podanej funkcji f(x) będzie mieć tylko jedno miejsce zerowe i
spełniony zostanie podany w tw. warunek. Funkcja będzie rosnąca w całej dziedzinie. Dla x=0
funkcja będzie mieć punkt przegięcia.
4 cze 22:03