Rzucamy 6 razy sześcienną kostką. Rozważmy zdarzenia
Klemens: Rzucamy 6 razy sześcienną kostką. Rozważmy zdarzenia
A−suma oczek jest niewiększa niż 8,
B−wypadła co najwyżej jedna jedynka.
Opisać przestrzeń probabilistyczną oraz policzyć prawdopodobieństwa zdarzeń:
A, B, A∩B, A′∪B.
4 cze 20:25
wredulus_pospolitus:
I z czym konkretnie masz problem
4 cze 21:10
Klemens:
w A mam problem bo nie wiem jak wyliczyc te przypadki zeby nie wypisywac tego na kartce
4 cze 21:12
Mila:
A)
6 jedynek− suma oczek s=6 − 1 możliwość
lub
| | | |
5 jedynek , jedna dwójka − suma oczek 7, | =6 możliwości |
| | |
lub
| | | |
5 jedynek , jedna trójka − suma oczek 8, | =6 możliwości |
| | |
lub
| | | |
4 jedynki, dwie dwójki − suma oczek 8 , | =... możliwości |
| | |
I tyle chyba,
zsumuj teraz.
4 cze 21:23
Klemens: no wlasnie tak liczylem ,nie bylem pewien , dzieki
4 cze 21:28
Mila:
4 cze 22:25
Klemens: | | | |
a jeszcze odnosnie B to bedzie | ? |
| | |
4 cze 23:19
wredulus_pospolitus:
Eeee czyli 6

Nie
5
2 + 6*1*2
4 cze 23:26
wredulus_pospolitus:
tfu
56 + 1*55*6
4 cze 23:26
Mila:
zero jedynek− 5
6 możliwości
lub
| | | |
dokładnie jedna jedynka − | *55 możliwości. |
| | |
sumuj
4 cze 23:31
Klemens: Jeszcze mam pytanko male bo robie dalsze przyklady A∩B to jest ze mnoze
zbior A z B a A′∪B wliczam najpierw A' czyli 1 − A i licze A' + B − A∩B , lecz
wychodza naprawde duze sumy i nie wiem czy mam blad czy to kaprys wykladowcy

Z gory dzieki za odp.
5 cze 15:37
wredulus_pospolitus:
"A∩B to jest ze mnoze zbior A z B" <−−− możesz wyjaśnić co dokładnie tutaj robisz
5 cze 15:46
Klemens: no wlasnie mi sie wydaje ze tutaj jest blad bo chcialem wyliczyc czesc wspolna a wyszlo co
innego
5 cze 15:53
Klemens: | | 28 | | 34375 | | 28 | |
jezeli mam ulamki |
| i |
| to czesc wspolna bedzie |
| ? |
| | 46656 | | 46656 | | 46656 | |
5 cze 15:55
Jerzy:
A co to ma być część wspólna ułamków ?
5 cze 16:45
Klemens: Opisać przestrzeń probabilistyczną oraz policzyć prawdopodobieństwa zdarzeń: A, B, A∩B, A′∪B.
5 cze 16:52
Klemens: Policzylem prawdopodobienstwo A i B i chce policzyc A∩B
5 cze 16:53
Bleee:
No to najpierw sprawdzasz czym jest zdarzenie A∩B i obliczasz moc tego zdarzenia
5 cze 17:17
Mila:
A∩B− suma oczek jest niewiększa niż 8 i wypadła co najwyżej jedna jedynka.
|A∩B|=0 , wiesz dlaczego?
5 cze 19:09
Klemens: tak zrobilem to juz

a A′∪B = A'
5 cze 21:06
Mila:
5 cze 21:38