Geometria czworokąta
Nadia Mizgalska : 3. Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu. Wiedząc ze przekątna ma 20cm a odc łączący
środki ramion ma 16 cm oblicz
A) pole trapezu
B) długość promienia okręgu wpisanego
C) ramie trapezu
4 cze 19:59
Mila:

1)|AC|=20,|AD|=|BC|=c
2) a+b=32
a+b=2c⇔2c=32 z warunku wpisania okręgu w czworokąt
c=16
|AC|
2=|AG|
2+h
2
20
2=16
2+h
2, h
2=144
h=12
h=2r
r=6
| | a+b | |
4) PABCD= |
| *h ⇔PABCD=16*6 |
| | 2 | |
P
ABCD=96 [cm
2]
============
odp:
P
ABCD=96 [cm
2]
c=16cm
r=6cm
4 cze 20:43
trapez:
P=192
4 cze 20:51
Mila:
Dziękuję za poprawkę.

Autorka zadania powinna znaleźć błędne podstawienie do wzoru.
4 cze 21:00