ciągi.
zoś.: Dla jakich wartości x wyrażenia w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny:
7+x, 9+2x, 11+3x.
20 lut 22:37
Nikka: | | an−1+ an+1 | |
Rozwiąż równanie (wynika z własności ciągu arytmetycznego an = |
| ): |
| | 2 | |
2*{9+2x) = (7+x) + (11+3x)
...
20 lut 22:42
kajko:
można tak to zapisywać:
a,b.c −−− tworzą ciąg arytm => 2b= a+c
więc 2(9+2x) = 7+x +11+3x
niby to samo , ale łatwiej pamiętać taki warunek
20 lut 22:44
zoś.: czyli z tego wychodzi, że x może być dowolna liczba?
20 lut 22:47
Nikka: nie, do rozwiązania jest zapisane przeze mnie i Kajko równanie − jak rozwiążesz to otrzymasz
konkretną wartość x...
20 lut 22:48
kajko:
Tak , masz rację

18 +4x = 4x +18
0=0
to ;
x −−−może być dowolną liczbą €R
20 lut 22:52
mar: 7 + x , 9+2x , 11+ 3x
15 wrz 16:23