matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc w zadaniu.
jasiu:
Wykaż, że istnieje kąt α∊(0,90)U(90,180) taki, że sinα=2/3 i tgα=2V5/5
4 cze 18:25
Mila:
tgx>0 dla x∊(0
o
,90
o
)
2
sinx=
z jedynki trygonometrycznej mamy:
3
4
5
cos
2
x=1−
⇔cos
2
x=
9
9
√
5
√
5
cosx=
w I ćwiartce lub cos x=−
w || ćwiartce, to nam nie odpowiada,
3
3
bo tgx>0 ( w treści zadania)
sinx
tgx=
cosx
2
3
tgx=
*
3
√
5
2
2
√
5
tgx=
=
gdzie x∊(0
o
,90
o
)
√
5
5
4 cze 19:00