zadanie z ciągów.
zoś.: Maciej roznosząc ulotki w pierwszym miesiącu zarobił 440zł. W każdym następnym miesiącu
zarabiał o 5% więcej niż w miesiącu poprzednim.
a) ile złotych zarobił Maciej w 8 miesiącu pracy?
b) ile złotych zarobił Maciej w ciągu roku?
z góry dzieki za pomoc.

20 lut 22:35
jolka: a
1=440
q=1,05
n=8
a
8=a
1*q
n−1
a
8=440*1,05
7
a
8=619,12zł −w 8 miesiącu
b) w ciągu roku:
S
12=7003,54
20 lut 23:02
jolka: jak liczyłam S
12 to tam te q ma byc do 12 potęgi

Bo mi te dwojki nie chciały do góry wskoczyc hehe
20 lut 23:04
zoś.: okej okej. dzięki. ja właśnie miałam problem z ustaleniem tego q. super. dzieki jeszcze raz.

20 lut 23:09
jolka: nie ma za co
20 lut 23:10
ble: w odp w tej ksiazce jest inaczej
a8 ma wyjsc 594, czyli tak jakby to byl ciag arytmetyczny.
b) nie wiem jak ma byc z arytmetycznym, w odp jest 6732
24 mar 19:03
ble: sorry, to musza byc zle odp
24 mar 19:05
marta: małe na dole podstawa
27 paź 22:00
Memo: zarabiał 440zł
5%=22zł
Co miesiąc zarabiał więc o 22zł więcej czyli o 1x22zł więcej
czyli w drugim miesiącu zarobił 22zł więcej niż w poprzednim
skoro w pierwszym było 1*22zł to w drugim musi być 2*22zł
1miesiąc 440
2 miesiąc 440+22= 462
3. 440+(2*22zł)=484
4. 440+(3*22zł)=506
5. 440+(4*22zł)=528
6. 550
7. 572
8. 594zł
66*22zł=1452
Maciej w ciągu roku zarobił 1452+(440*12)=6732
16 kwi 20:52
5-latek: Post sprzed 5 lat
16 kwi 20:55
Memo: staram się je rozwiązać własnie bo do dziś tętni życiem to zadanie wśród nauczycieli
16 kwi 20:58
Memo: staram się je rozwiązać własnie bo do dziś tętni życiem to zadanie wśród nauczycieli
16 kwi 20:58
Memo: zaraz, ... w ciągu roku zarobił 682 zł
16 kwi 21:00