Równania kwadratowe
Andrzej1234: Dzien dobry
Proszę o pomoc w rozwiązniu równań:
x2+4x+3=0
−x2+5x−4=0
−2x2+x+1=0
6x2−x−1=0
x2−10x+9=0
4 cze 08:45
Słoniątko: pierwsze
x2+4x+4−1=0
x2+4x+4=1
(x+2)2=1
x+2=1 lub x+2= −1
x=−1 lub x=−3
4 cze 08:58
janek191:
x
2 − 10 x + 9 = 0
Δ = ( − 10)
2 − 4*1*9 = 100 − 36 = 64
√Δ = 8
| | 10 − 8 | | 10 + 8 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| = 9 |
| | 2 | | 2 | |
4 cze 09:20
jc: Wolę po kolei tak, jak proponuje Słoniątko

x
2−10x+9=0
(x−5)
2=16
x−5 = 4 lub x−5 = −4
x= 9 lub x=1
4 cze 09:24
jc: x2−5x+4=0, po zamianie znaków wygląda dużo lepiej
Widać, że x=1 i x=4, to wszystko bo równanie kwadratowe ma co najwyżej
dwa rozwiązania.
4 cze 09:25
Jerzy:
Hmm ... co to za liczba: x = 1 i x = 4 ?
4 cze 10:58
jc: Widzimy dwa rozwiązania: x=1 i x=4.
Widzisz dwa zwierzęta: kota i psa. (na tej zasadzie).
Tak myślałem, ale napisałem źle. Masz rację, w tym zdaniu powinno być lub.
Jeśli x jest rozwiązaniem, to x=1 lub x=4.
4 cze 11:04
Andrzej1234: Mogę to wszystko obliczać za pomocą delty?
4 cze 11:10
Jerzy:
Nikt ci nie broni,ale powyżej pokazany sposób jest prostszy
4 cze 11:11