Dziedzina
MAti: Wyznacz dziedzinę funkcji
f(x)=ln(x2−3x+2)/x−5
Wziłąłem D z mianownika: x≠5
z Licznika obliczyłem deltę x1=2, x2=1
I co mam z tym dalej zrobić? w liczniku będzie ln(1), a później ln(2)?
Nie wiem jak to rozwiązać
20 lut 22:18
kajko:

nie

!
f(a)= lna to a >0
czy cały ułamek jest pod logarytmem , bo znów tego nie widzę
| | x2−3x+2 | |
jeżeli tak ln |
|
|
| | x−5 | |
| | x2−3x+2 | |
to Df: |
| >0 /*(x−5)2
|
| | x−5 | |
mianownik różny od zera dla x ≠5
oraz:
( x−1)(x−2)(x−5) >0
Df= (1,2)U (5,∞)
20 lut 22:27
kajko:
20 lut 22:36
MAti: arigato!
20 lut 22:52
MAti: nie nie cały.
w liczniku jest ln(x2....)
a w mianowniku x−5
20 lut 22:53
kajko:
Echh

czy tak?
20 lut 22:58
MAti: tak dokładnie
20 lut 22:59
MAti: nie znam wszystkich znaków na forum jeszcze
20 lut 23:00
kajko:
Ach z Wami

więc rozwiązaniem x
2 −3x +2 >0
jest przedział x€ ( −∞,1)U( 2,∞)
i z mianownika x ≠5
więc D
f= (−∞,1) U( 2, ∞) \{5}
lub tak ( jak kto woli) D
f= ( −∞,1)U(2,5)U(5,∞)
20 lut 23:02
MAti: Dziękuję BARDZO
20 lut 23:17