wartości parametru m ....
julka: Wyznacz wartości parametru m tak, aby pierwiastki x
1 x
2 równiania x
2 + mx + 2m − 3 = 0
spełniały warunek: a) x
12 + x
22 = 3 b)x
12x
2 + x
1x
22 <0
wiem tyle z tego że do wzorów Vinte'a trzeba podstawić lecz nie wychodzi mi dobrze
w przykładzie a) wynik to m=1
| | 3 | |
w b) m∊(−∞:0) ∪ ( |
| ;2) ∪ (6;∞+) |
| | 2 | |
Proszę o rozwiązanie lub wskazówki
kajko:
a) x
12+x
22= (x
1+x
2)
2 −2x
1*x
2 = (
−ba)
2−2*
ca
układ warunków dla parametru"m"
1) Δ≥0
i 2) b
2 −2c =3
dokończ teraz

b) x
1*x
2( x
1+x
2)<0 =>
ca*(
−ba
1)Δ≥0
i 2) −c*b<0
pamiętaj o wybraniu części wspólnej tych dwu warunków
Powodzenia