wredulus_pospolitus:

1) Skoro przeciwprostokątna = 20 to
promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym = 10
2)
z podobieństwa trójkątów:
3) z tw. Pitagorasa:
a
2 = r
2 + (10−c)
2
a
2 + b
2 = 10
2
b
2 = r
2 + c
2
(x+r)
2 + (x' + r)
2 = 20
2
no i masz układ 6 równań z 6−cioma niewiadomymi ... powodzenia
Mila:

|AB|=20
R=10
1) Tw. Eulera (geometria)
d
2=R*(R−2r)
d
2=10*(10−2r)
W ΔOES: ( *) d
2=r
2+x
2
w ΔSOB: (**) r
2=x*(10−x)⇔
r
2=10x−x
2 podstawiamy do (*)
100−20r=10x−x
2+x
2
100−20r=10x
x=10−2r⇔10−x=2r, 10−2r>0 i r>0⇔r∊(0,5)
Podstawiamy do (**)
r
2=2r*(10−2r)
r
2=20r−4r
2
5r
2−20r=0
5r*(r−4)=0
r=4
2) w Δprostokątnym ABC :
a
2+b
2=c
2
a+b=2r+2R
−−−−−−−−−−−−−−
a
2+b
2=400
a+b=8+20, a+b=28
b=28−a
a
2+(28−a)=400
a=12, b=16
lub
a=16, b=12
Teraz ustal, którą masz dać odpowiedź (|∡SOB|=90
o)